ДАР ОТ БОГОВЕТЕ                            ЖИВАТА ЛЕГЕНДА

Медовината е най-старата алкохолна напитка получена от човека.Често наричана вино от мед, тя е най-простата форма на ферментация на мед и вода, с добавка на дрожди. Дрождите са малки едноклетъчни микроорганизми, който превръщат захарта в алкохол и въглероден диоксид при отсъствието на кислород. Медовината се получава при ферментация на пчелен мед. Виното се получава при ферментация на плодове (най-често грозде). Бирата се получава при ферментация на малц, който се получава от семена.Ако някой от тези продукти бъде дестилиран, алкохолът се концентрира в спирт. Намирането на пчелен мед е било лесно, още преди хората да се установят на определени територии в аграрни общества, за да култивират зърно за бира или грозде за вино. От античната и средновековната история има безбройни референции за медовината. За щастие, съвременните производители на медовина, аматьори и професионалисти, усъвършенстваха това изкуство. Днес технологичните възможности изглеждат безгранични. Може да се добавят билки, подправки, плодове, грозде или ябълки и други. Медовината може да бъде суха или сладка. Медовината още може да бъде като вино или като газирана напитка. Цветовете и варират от почти прозрачна до много тъмна. Медовината е напитка с добавки и подправки в повечето случаи. Вкусотете на пчелните медове са по-комплексни и финни от тези на плодовете и малца. От тук следва, че хората, които пият медовина имат по-чувствителни вкусови рецептори. Когато се пие медовина, устата трябва да е чиста от чужди нежелателни вкусове, като паста за зъби или мента. Това се постига като се направи лека закуска със сирене, яйца, леки меса или нещо подобно. Желателно е медовината да се охлажда в хладилник, най-малко един час преди консумация. Някои консуматори добавят лед към медовината. Много е важно водата, от която се е получил леда да е с добри качества. В никакъв случай да не се използва хлорирана вода от чешмата, защото се променя вкуса на напитката. Медовината се пие в същия тип чаши, които се използват за червено вино. Това позволява по-голяма площ от напитката да контактува с въздуха, за да се прояви букетът от вкусове и аромати. Медовината се цени, като аперитив или като следобедна напитка, което я прави перфектна за социални събития или вечери, които прекарвате осамотени. Бутилка медовина е добър подарък при бизнес контакти или чудесен дар за приятели или семейства. Вкусът на медовината е възхитителен, когато се сервира подгрята с канела и карамфил или охладена с лед и резен лимон.
ВЪВ ВИНОТО Е ИСТИНАТА - В МЕДОВИНАТА Е ЗДРАВЕТО.
Неофициално тя се превръща в истинската напитката на любовта. От векове медовината се е превърнала в окуражаващо лакомство и естествена напитка за възбуждане на половото желание -
афродизиак. Дори МЕДЕНИЯТ МЕСЕЦ е свързан с традиционно пиене на медовина от младоженците. От тази традиция закодирано е стигнало до нас името на МЕДЕНИЯТ МЕСЕЦ.
Напитката на любовта, тайната на вечния живот, еликсирът на младостта, изворът на енергия и здраве, напитката на мъдреците и поетите. Това са описания за медовината, която нашите прадеди са пиели.

   ДЯДОТО НА АЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ


Няма добавени продукти в тази категория